WAT DOEN WE
Knuffelturnen is
een plezierige manier van bewegingsopvoeding en extra motorische stimulatie voor peuters en kleuters.
Veronica Sherborne
De bewegingsmethode van Veronica Sherborne bevordert:
- Een sterk vertrouwen in het eigen lichaam
- Het vertrouwen om de omringende wereld te leren kennen
- De mogelijkheid om zinvolle relaties aan te gaan
Wat is knuffelturnen?
Een plezierige manier van bewegingsopvoeding en extra motorische stimulatie voor peuters en kleuters. Het is SAMEN met je kind of kleinkind genieten, voelen, ontspannen en beleven.
De nadruk ligt dus evenzeer op het knuffelen als op het turnen. Via speelse ontspannings- en behendigheidsoefeningen krijgen de kleuters samen met de ouder of grootouder de gelegenheid in vertrouwde sfeer samen te bewegen. De relatie tussen kleuter en (groot)ouder staat hier centraal, maar ook de relatie tussen de kinderen onderling wordt gestimuleerd. De oefeningen en relatiespelletjes zijn gebaseerd op de bewegingspedagogiek van Veronica Sherborne.
Elke sessie wordt er rond een ander thema gewerkt (rollen, kruipen, zwieren, vliegen met deken, hoepels,…) maar de basis grondoefeningen keren weer om structuur te bieden voor het jonge kind.
De bewegingspedagogiek van Veronica Sherborne is:
Een bewegingsmethode die ontwikkeld werd door Veronica Sherborne (1922-1990). Zij was een licentiate kinesitherapie en lichamelijk opvoeding en moeder van drie kinderen.
“Als kinderen zich thuis voelen in hun lichaam ontstaat zelfvertrouwen”. Vanuit die gedachte ontwikkelde Veronica Sherborne haar bewegingsmethode. Haar inspiratie haalde ze uit het werken met kinderen met een mentale handicap, maar elk kind kan er baat bij hebben. Het knuffelturnen is een vertaling van deze bewegingspedagogiek naar (groot)ouder-kind koppels.
De bewegingsmethode van Veronica Sherborne bevordert:
- Een sterk vertrouwen in het eigen lichaam
Via bewegingsspelletjes leert het kind het eigen lichaam ervaren en leert het zich erop concentreren. Over het algemeen richten kinderen zich nl. gemakkelijker op externe objecten. Het kind leert luisteren naar het eigen lichaam, met als doel het beter te leren kennen en controleren. Dit kan concreet worden bereikt door het kind te laten ervaren hoe een lichaamsdeel beweegt. Men komt zo uiteindelijk tot een meer gericht bewegen en een groter zelfbewustzijn.
- Het vertrouwen om de omringende wereld te leren kennen
Naast bewustwording van het lichaam is het ook nodig dat het kind zich bewust is van de ruimte waarin het zich beweegt. Het kind moet leren de ruimte in al haar dimensies (hoog, laag, voor, achter, links, rechts) te gebruiken. Achterwaartse en neerwaartse bewegingen worden bv. gemakkelijk vermeden door een kind. De ruimte en haar dimensies zijn moeilijke concepten en worden het best aangeleerd door ze fysisch te ervaren. We onderscheiden ook een gevoel van persoonlijke ruimte en een gevoel van algemene ruimte.
- De mogelijkheid om zinvolle relaties aan te gaan
Deze reeks bewegingsoefeningen is gericht op het aangaan van positieve, betekenisvolle relaties met anderen. Opbouwen van zelfzekerheid en vertrouwen, evenals leren rekening houden met anderen wordt hier nagestreefd.
Meer informatie kan je vinden op de website van de Sherborne vereniging vzw, www.sherborne.be
Sherborne Samenspel is:
Sherborne Samenspel is een zelfde bewegingsmethode met videobegeleiding en terugkijkmomenten. Het doel is om positieve ervaringen te stimuleren voor ouder en kind met een moeilijke hechting (ouder-kind band) of moeizame start en/of gebrek aan basisvertrouwen.
Karlien Van Cauwelaert is begeleider Sherborne Samenspel.
Meer informatie over Sherborne Samenspel kan je vinden op de website www.sherbornesamenspel.nl
Knuffelmotoriek voor het jonge gezin
Kan een aanvulling zijn voor jonge gezinnen die extra vragen of advies willen omtrent de motorische ontwikkeling van hun kind. In de eerste levensjaren van je kind staat de verzorging vaak centraal. Genieten, ervaren en bewegen zouden ook een belangrijke rol moeten spelen. Een kind toont reeds vroeg interesse voor mensen, voorwerpen en gaat stilaan experimenteren. Bewegingsadvies of enkele leuke tips kunnen een kind die extra uitdaging geven of het duwtje in de rug om zich verder te ontwikkelen. Het is fijn om dit binnen de vertrouwde omgeving van het kind te doen.
Hieronder een greep uit het aanbod van mijn knuffelmotoriek voor het jonge gezin:
- Babymassage:
Heerlijk genieten van lichaamscontact, kind terug begrenzen en geborgenheid geven met zachte massagetechnieken volgens de Shantala methode vanaf de geboorte.
- Babygymnastiek:
Stimuleren en opvolgen van de motorische mijlpalen binnen het eerste levensjaar met de nadruk op het genieten, knuffelen en ontspannen.
- Sherborne Samenspel:
Deze gezinsbegeleiding is een zelfde bewegingsmethode met videobegeleiding en terugkijkmomenten. Het doel is om positieve ervaringen te stimuleren voor ouder en kind met een moeilijke hechting (ouder-kind band) of moeizame start en/of gebrek aan basisvertrouwen.Karlien Van Cauwelaert is begeleider Sherborne Samenspel. Individuele sessies (ouder-kind) kunnen opgestart worden op aanvraag.
INSCHRIJVEN
Wees er snel bij en schrijf uw zoon of dochter tijdig in.